tapet-deco-3Aud: ”tapetul se purta acum 30 ani, pe vremea mea”. Si varul se purta, doar ca acum tehnologia iti permite sa ai inclusiv var fosforescent si atunci cand vei stinge lumina vor ramane modelele alese iluminate. E tot var, dar usor diferit. Asa e si cu tapetul!

Nu mai exista amenajare cu stil unde sa nu fie folosita aceasta solutie de decorare. Oricat de speciala ar fi vopseaua sau varul decorativ, ea poate doar sa completeze decorarea peretelui alaturi de tapetul decorativ.
Nu am sa va vorbesc despre cat de multe solutii sunt, incepand de la dungi, flori, texturi, elemente geometrice, fiindca fabrici sunt peste tot in lumea aceasta, iar colectiile lor pot umple lejer cateva sali mari de sport. In fiecare an apar mereu alte modele si desene noi la targurile de profil.

Ca o paranteza, aceeasi floare de lotus poate sa fie clasica sau moderna, textura facand diferita abordarea stilului.

Cand ne decidem sa folosim tapet decorativ de cele mai multe ori, nesfatuiti corect, alegem sa decoram un perete! Gresit!

Toate modelele de tapete au si varianta de uni care poate fi folosita pentru a completa amenajarea alaturi de alte modele de tapet. Pentru o amenajare corecta se va folosi aceeasi textura pe toti peretii. In cazul in care avem un dressing integrat, putem sa nu investim in spatele mobilierului, dar in rest este necesar, inclusiv pe zona peretelui cu geamurile camerei.

Se combina frumos doua elemente ale aceleiasi colectii de tapet si se folosesc elemente buclate sau forme geometrice, inclusiv flori, alaturate cu dungi mai late sau mai inguste. Se vad foarte bine asociate in acest fel!
tapet-deco-4

Daca datorita investitiei este necesar sa renuntam la tapetul uni, poti alege vopseaua decorativa cat mai aproape de fondul tapetului decor.

Tapetul are in general suport hartie, ceea ce difera este substanta chimica de la suprafata suportului care poate fi: vinil, matase, cristale, catifea, textil.
tapet-deco-6
tapet-deco-7
Tapetul are cateva proprietati de intretinere de care este bine sa tinem cont. Este recomandat sa nu alegi tapetul textil de matase intr-o zona cu trafic intens deoarece in situatiile in care apar accidente acesta nu isi va pastra aspectul initial.

Imprimeu de lemn invechit de vreme, scrisori cu patina timpului, orase, capitonaj metalic, toate sunt desene ce se regasesc pe tapete.
tapet-deco-8
Unui hol de hotel i se va potrivi un tapet din vinil datorita traficului. Se poate folosi si tapet textil, de matase sau de catifea, daca zona decorata nu este la indemana de atins sau daca hotelul are multe stele. Multe stele inseamna un stil si o anumita clientela.

Revenim la alegerea peretilor care vor primi tapet. E bine sa stii din timp unde veti folosi tapet datorita investitiei deoarece poti lasa acei pereti doar cu amorsa si nu va mai trebui sa-ti cheltui banii pe vopseaua lavabila si manopera acelor pereti.

Suntem atat de diferiti ca si gusturi incat nu va pot spune ca rosul nu se recomanda in camerele de odihna, ca dungile se recomanda pe holuri, si functie de dimensiunea lor pot sa fie potrivite dungi late sau inguste. Sunt amenajari unde clientii mei spun ca nu vor sa vada flori, nici macar o codita sau dungi.

De aceea e bine sa urmezi o traiectorie verificata inainte. Pastreaza aceeasi linie in camera, alege o singura textura la tapet pe care o poti combina cu texturi ale diferitelor materiale, adica var, piatra, lemn, mobilier si draperii.

Apeleaza la un specialist in decorari, care va intelege ce vrei sa faci in casa ta si te va sfatui corespunzator! Fiindca poate sa iasa nu tocmai bine buna ta intentie de a decora fara suport!

Diferentele de pret dintre tapete sunt date de cat de exclusivist este furnizorul. Sunt fabrici in Franta, in Italia, in Rusia, in Anglia, care produc tapet pentru Casa Regala, sau fac tapete manual. Si atunci nu poti sa compari cu un tapet care arata precum o musama. Exclusivitatea se cuantifica in bani.

Apoi tapet in culori de pamant, exista in mii de variante posibile, mii cunosc eu, sunt nenumarate posibilitatile de amprentare si desen pe suprafata aceasta. Felul in care este amprentat, cat de fidela este repetabilitatea desenului, cat de speciala este culoarea sau nuanta, acestea sunt criterii de valorizare a materialului. Este justificat tehnologic pretul unui tapet care are catifea, matase sau cristale pe suprafata sa.

In final, pretul nu este trecut pe nici o suprafata de tapet, dar daca iti doresti un BMW sau sa fii perceput ca detinand un asemenea Brand, nu poti sa ai in posesie un Renault si sigla BMW atasata. Sau… poti! Dar cine va cunoaste calitatea isi va da seama.

Cele mai scumpe tapete sunt cele de hartie, fina, unic realizate, nu cele de vinil sau din catifea si matase.

Povestea tapetului este veche de mai bine de 2000 ani, el a aparut in China in jurul anilor 200. Acesta a avut suficiente imbunatatiri de-a lungul timpului, ajungand la forma pe care o cunoastem cu totii din ultimii ani.

Se monteaza relativ usor, are rezistenta la expunere solara si se intretine usor. Daca te plictisesti de el, se poate inlocui in cateva ore. Adica pretele se trateaza cu un compus care il inmoaie si se dezlipeste usor de pe perete. Raman urme de suport hartie care se elimina cu un burete moale, se usuca acel perete si se poate lipi peste el un alt model.

Va supun atentiei cateva dintre preferatele mele:
tapet-deco-10
tapet-deco-11 tapet-deco-12 tapet-deco-13 tapet-deco-14 tapet-deco-15 tapet-deco-16 tapet-deco-17
Inchei cu un fototapet (o fotagrafie pe tapet) si cu promisiunea ca in urmatoarele expuneri vom vorbi si despre fototapete!
tapet-deco-19
Pana data viitoare, va doresc inspiratie in tot ceea ce faceti!

by Florentina Bobocea
Dea Wall Concept
florentina-bobocea

Fii generos si distribuie: