Despre Stilul si Confortul casei s-au scris carti si s-au facut nenumarate emisiuni. Exista o industrie intreaga de designeri si decoratori, specializati in amenajari interioare. Si totusi, fie din nepricepere, fie datorita ritmului trepidant alt vietii, inca mai facem greseli la acest capitol.

Nu mai luam in consideratie cazurile de megalomanie ambientala, unde totul e superdecorat si ornamentat cu materiale pretioase dar care isi pierd valoarea in acel conglomerat kitschos, menit sa impresioneze prin opulenta vulgara. Dar, intorcandu-ne la caminele oamenilor normali, vreau sa va impartasesc unele idei si pareri care, desi personale, cred ca ii pot ajuta pe cei dornici de comfort in propria locuinta.

Confort nu insemna doar locuri in care sa te asezi comod, in care sa te odihnesti sau sa primesti musafiri. Insemna mai ales confort psihic, de care depind toate celelalte stari ale noastre. Si el se poate obtine si cu ajutorul amenajarilor interioare, care nu trebuie sa fie costisitoare si nici sofisticate. Alternativele sunt: vopsea lavabila, tapet decorativ si pictura murala.

Trebuie doar sa respecte firescul si sa-l puna in valoare. Romanii au o vorba: “Mai binele e dusmanul binelui”, bine insemnand starea de echilibru din care, odata iesit, chiar si pentru vanarea mai-binelui, iti pierzi tihna interioara, devii dezechilibrat.

Asadar, despre amenajarea locuintei, pentru starea de bine. Bunul-gust si esteticul primeza, aici. O alaturare nepotrivita a culorilor, de pilda, ne poate submina tihna.

Stil provensalCulorile folosite la zugravirea peretilor, de pilda, trebuie sa fie neutre, apropiate de nuantele naturale, fara pigmenti puternici, daca nu ne-am hotarat inca ce mobila vom avea. Iar daca zugravim dupa ce am cumparat mobila, trebuie sa alegem pentru pereti o nuanta din aceeasi gama cu cea a mobilei, in cazul mobilei din materiale naturale sau aparent naturale si o nuanta complementara, in cazul mobilei foarte colorate si lucioase, metalizate sau postmoderniste.

Exemplu: daca interiorul este unul tip clasic, cu mobila din lemn, masiva, peretii ar trebui sa fie un bej pal, sau cafea cu lapte, sau ocru pal.

Daca mobila este una avangardista, sau minimalista, lucioasa, sau cu mult metal si in culori puternice, negru, rosu, portocaliu, etc., peretii ar trebui sa fie albi, pentru a pune in valoare formele originale ale mobilierului si pentru a mai echilibra coloristic.

In ceea ce priveste decoratiunile propriu-zise, ar fi recomandat sa nu incarcam incaperile cu tot felul de obiecte pe care le-am primit cadou, sau le-am cumpat si le pastram ca suveniruri ale unor clipe frumoase. Oricat de dragi ne-ar fi acele obiecte, prezenta lor eclectica va deveni obositoare si va crea impresia de lipsa a ordinii.

Cand ne propunem sa amenajam o incapere, e bine sa avem o privire de ansamblu a acesteia si sa respectam alternanta plin-gol. Adica, daca pe unul dintre pereti exista multa mobila, cu ar fi de exemplu o biblioteca- spatiu foarte incarcat-, atunci pe peretele opus trebuie sa regasim “golul”, adica un loc in care privirea sa se odihneasca si sa se destinda.

 

Daca, din contra, avem mobila minimalista si multe spatii relativ goale, pe care nu stim cu ce sa le mai “umplem”, n-ar trebui sa ne grabim sa plantam acolo orice obiect, numai de dragul de a avea ceva in locul cu pricina. Fiindca astfel, in timp, dupa ce vom mai fi adunat ceva lucruri necesare, ne vom trezi cu niste obiecte in plus si cu spatiu in minus.

 

Spatiul acela gol poate fi pus in valoare cu un tablou, sau un triptic (adica trei tablouri), sau mai multe tablouri, cu aceeasi dimensiune si aceeasi tema, aliniate perfect, formand un tot unitar. Sau poate fi acoperit cu pictura murala. Bineinteles, exista si optiunea stickere, autocolantele din comert. Numai ca sub o anumita lumina pot sa luceasca si sa arate ieftin, adica sa bata tot spre kitsch. Pictura murala bine lucrata poate oferi unicitate unei incaperi si poate fi o expresie a spiritului celor care locuiesc acolo.
In urmatoarea postare vom discuta si despre pictura murala si felul in care ne poate innobila casa.

Articol realizat de artista Ileana Cernat – By Ileana Cernat
ileana2

Fii generos si distribuie: