Când vine vorba de locuința ta, nimic nu te oprește să îți lași imaginația liberă. Tu ești propriul designer de interior și ai ocazia să îți lași amprenta personală asupra spațiului tău. În funcție de buget, poți cere sfatul unui specialist sau poți alege dintr-o gamă largă de decorațiuni disponibile pe piață. Însă, cel mai mult contează să îți placă și să te simți aici mereu în largul tău.

Dintre toate posibilitățile de decor interior pe care le ai la dispoziție, fototapetul este una din cele mai accesibile pentru buzunarul tău. Iată în continuare câteva aspecte interesante despre acest tip de decor pe care trebuie să le știi.

Care este diferența dintre tapet și fototapet?

tapet-vs-fototapet

 

 

 

 

Deși aceste două opțiuni de decor interior sunt total diferite, multe persoane le confundă. Tapetul este un material rezistent și durabil care intră în categoria „finisaje interioare”, deoarece poate acoperi un întreg perete înlocuind lucrarea de finisaj a acestuia.

Dacă alegi un decor cu fototapet, pe de altă parte, trebuie să ai în vedere că este un material pe suport de hârtie, pe care a fost imprimată o imagine de mari dimensiuni. Fototapetul este compus din mai multe părți care se lipesc de perete cu un adeziv special.

Spre deosebire de tapet, fototapetul are un preț mult mai accesibil, poate să acopere atât peretele întreg cât și doar anumite porțiuni și nu este destinat exclusiv pereților, el putând fi montat și pe alte suprafețe (uși, mobilier).

Care este diferența dintre stickere de perete și fototapet?

sticker-de-perete-vs-fototapet

 

 

 

 

 

Spre deosebire de fototapet, sticker-ul este un autocolant care poate fi lipit pe perete, sticlă sau alte suprafețe avand forma pretaiata dupa contur. El este disponibil și în dimensiuni mici și forme variate, în funcție de obiectul pe care îl reprezintă.

Sticker-ul de obicei ocupă o suprafață mai mică și se aplică pe perete mai ușor decât un fototapet, fiind cea mai mică investiție în decorul unui spațiu pe care o poți face.

Fototapetul, de regulă, are o formă pătrată sau dreptunghiulară, ocupă o suprafață mai mare și este menit să schimbe întreg decorul unei camere, nu doar al unui perete.

Ce este fototapetul vlies?

fototapet-arhiva-vlies-colectia-extra

 

 

 

 

 

 

 

Spre deosebire de fototapetul obișnuit, vlies este printat pe un suport special format din fibre nețesute. Acesta are un cost puțin mai mare față de fototapet, dar prezintă o serie de avantaje precum:

  • Mai ușor de montat
  • Poate fi șters cu o cârpă umedă
  • Lasă peretele să respire
  • E mai rezistent
  • E mai ușor de îndepărtat

Din aceste motive, fototapetul vlies are un cost mai mare. El este recomandat pentru camera copiilor dar și pentru spații frecvent tranzitate, precum un birou, un hol sau chiar peretele unei bucătării.

Cât costă fototapetul?

Prețul fototapetului diferă în funcție de dimensiunea acestuia. El nu se vinde la mp ci la bucată și este compus dintr-o serie de fâșii care trebuie alăturate la montare pentru a forma imaginea de ansamblu. De regulă, costul fototapetului include și adezivul destinat lipirii acestuia.

De exemplu, un fototapet de dimensiuni aproximativ egale cu 370 x 255 cm costă aproximativ 230 lei, TVA inclus. Unul de dimensiuni mai mici poate avea un cost mai mic de 100 lei.

Fototapetul vlies are un cost mai ridicat. Pentru aceeași dimensiune, costul acestuia poate fi de peste 300 lei, TVA inclus.

Cum se aplică fototapetul?

aplicare-fototapet-1

 

 

 

 

 

Acest material de decor se montează ușor, în doar 5 pași. De obicei, la achiziție, se livrează cu un set de instrucțiuni de aplicare fototapet și cu un adeziv special.

Procedura de montare implică două persoane care trebuie să:

  1. Să se asigure că peretele este curat, neted și uscat
  2. Să se asigure că suprafața peretelui corespunde cu dimensiunea totală a fototapetului
  3. Să prepare adezivul cu apă și să-l aplice cu un trafalet pe spatele fâșiilor de fototapet sau pe perete daca este un fototapet vlies
  4. Să aplice fiecare fâșie de fototapet cu grijă, pe perete
  5. Să asigure temperatura optimă pentru uscare a fototapetului, în cameră, timp de 24 de ore

Care este durata de viață a fototapetului?

Dacă a fost montat corect iar condițiile de mediu din încăperea unde se află fototapetul sunt normale (fără curenți puternici de aer, fără temperaturi ridicate, fără umezeală), acesta poate rezista la fel de mult ca hârtia pe care este imprimat. Acest lucru înseamnă minim 5 ani.

De unde pot cumpăra fototapet?

Dacă te-am convins că fototapetul este materialul de decor care ți se potrivește și dacă vrei să dai un suflu nou spațiului tău, îți recomandăm să vizitezi magazinul online de fototapet al partenerilor noștri, Deco Perete. Aici vei găsi o gamă variată de fototapet, pentru toate gusturile și la prețuri accesibile.

Te invităm să faci și tu primii pași în lumea colorată a fototapetului!

Fii generos si distribuie: