Scaun ergonomic la serviciu – moft sau necesitate?

Orice persoana care petrece perioade lungi de timp la birou intelege si cunoaste importanta cumpararii unui scaun ergonomic de birou de inalta calitate.

Statul pe scaun la birou, ore in sir, poate duce la probleme grave cu spatele sau la agravarea problemelor de sanatate deja existente. Printre problemele ce pot aparea se numara slabirea musculaturii, o presiune mai mare la nivelul incheieturilor si ingreunarea circulatiei sanguine. Discurile intervertebrale se hranesc cu sange si oxigen, iar in lipsa acestora se pot deteriora, cauzand dureri puternice lombare sau cervicale.

Oricat ne-am stradui, stand pe un scaun obisnuit, nu vom reusi sa avem o pozitie corecta prea mult timp. De aceea, este de preferat un scaun ergonomic, care sa ne asigure pozitia corecta in orice moment si indiferent de activitatea pe care o desfasuram.

Un scaun ergonomic trebuie sa se ajusteze la conformatia corporala a fiecarui utilizator, sa dispuna de posibilitati variate de reglare – atat in inaltime, cat si in adancime – si sa ofere suport lombar, pentru gat, cap si brate. Un astfel de scaun vine cu proprietati ergonomice superioare si durabilitate indelungata.

Pentru a gasi scaunul ergonomic care vi se pliaza cel mai bine, trebuie sa cunoasteti diferite caracteristici ale unui scaun ergonomic si modul în care acesta va poate sprijini nevoile dumneavoastra.

Astfel fiti atenti la:

  • Inaltimea sezutului

Un scaun ergonomic ar trebui sa permita ajustarea in inaltime a sezutului pentru a va permite sa stati confortabil cu picioarele pe podea si cu genunchii la un unghi de 90 de grade cu soldurile dumneavoastra. Suprafata de lucru trebuie sa se afle la o inaltime potrivita si anume atunci cand ai bratele pe birou acestea trebuie sa faca un unghi de 90 de grade cu antebratele.

Exista scaune cu sezut cu forma ergonomica ce nu oboseste coapsele sau sezutul utilizatorului.

  • Spatarul

Spatarul unui scaun ergonomic ar trebui sa sprijine curba naturala a coloanei vertebrale. El trebuie sa va sustina partea lombara a spatelui (exista scaune cu un design special creat pentru sustinere lombara). Este recomandat ca spatarul sa fie suficient de inalt incat sa va sprijine umerii si zona gatului. 

scaun ergonomicDaca spatarul este separat de sezut ar trebui sa fie ajustabil in inaltime si unghi. Atunci cand ati hotarat care sa fie unghiul de inclinare al spatarului, blocati-l in acea pozitie cu ajutorul mecanismului cu care este prevazut scaunul ergonomic. 

scaun directorialDaca spatarul nu este separat de sezut (in cazul scaunelor directoriale si manageriale), scaunele sunt prevazute cu diverse mecanisme prin care acestea raspund la toate cerintele: se poate regla inclinarea spatarului, au un mecanism de balans functie de greutatea utilizatorului care da o nota de confort sau pot avea un mecanism sincron cu antisoc ce permite reglarea pe inaltime a scaunului si balansarea sa si previne revenirea brusca a spatarului spre utilizator dupa ce maneta de inclinare a spatarului a fost dezactivata.

Scaunele cu ajustabilitate pneumatica sunt mult mai usor de manevrat decat cele cu ajustabilitate mecanica.

  • Brate

scaun ergonomic cu brateEste foarte important ca scaunul ales de dumneavoastra sa aiba brate. Folosirea lor este importanta pentru ca va iau din tensiunea exercitata asupra umerilor si a cefei si va asigura o pozitie corecta a coloanei vertebrale.

Daca este posibil alegeti brate care se pot regla in inaltime pentru diferite activitati si functie de inaltimea ta. Astfel daca sunt prea inalte atunci se vor ridica umerii, iar tensiunea in cot si antebrat va creste, iar daca ele sunt prea joase, va vor obliga sa va aplecati in fata, avand astfel o pozitie incorecta a spatelui (va veti cocosa).

  • Tetiera

Tetiera scaunului iti ofera posibilitatea sa iti sprijini capul atunci cand te afli asezat intr-o pozitie inclinata pe spate, relaxandu-va astfel corpul si putand face si diverse activitati in acelasi timp ( sa vorbiti la telefon, sa tastati la calculator…).

  • Materialul din care este confectionat

Scaunele ergonomice pot fi tapitate cu piele, stofa, piele ecologica sau plasa („mesh” – permite circulatia aerului). Incercati sa va personalizati scaunul dupa gusturile voastre.

  • Greutatea maxima sustinuta

Verificati care este greutatea maxima sustinuta de scaunul ergonomic ales de dumneavoastra. Exista astfel scaune ergonomice ce sustin maxim 90kg, altele 120kg (scaune directoriale si manageriale), iar Scaunul Ergohuman 130kg.

  • Design

scaun ergonomic ergohumanPe langa functionalitate si performante tehnice, un scaun ergonomic de calitate trebuie sa raspunda si unor exigente de ordin estetic, motivate de orientarea ergonomiei moderne catre gasirea echilibrului intre util si placut. Daca veti gasi un model care sa aibe si un design placut si modern, va veti transforma biroul intr-un loc in care va veti simti bine.

Fii generos si distribuie: