Citind comentariile de pe pagina de Facebook „Distributie Mobila” am observat cum lumea isi alege drept criteriu de selectie, in alegerea unei piese de mobila fabricate din PAL, pretul produsului, dupa principiul ce este ieftin este prost si automat ce este scump este bun. Lucrurile insa nu trebuie generalizate si trebuie sa invatam ca pretul nu trebuie sa fie unicul criteriu ci si materialele folosite.

Mobila poate fi realizata din Lemn masivPAL – Definitie: Placa din aschii lemnoase sau MDF (Medium Density Fiberboard) –Definitie:produse pe baza de lemn  prin presarea fibrelor lemnoase cu adaos de rasini sintetice sub presiune mare si la temperaturi ridicate.

Despre lemnul masiv nu o sa povestesc nimic in acest post, deoarece nu acest subiect doresc sa-l dezbat astazi.

Mobila poate fi fabricata din PAL brut, caserat sau melaminat.

PAL-ul brut – este palul ce nu are finisaje decorative si este folosit in locurile ascunse privirilor cum ar fi suporturile de saltea.

PAL-ul caserat – este acoperit cu hartie decorativa si are rezistenta  scazuta in timp.

PAL-ul melaminat – este acoperit cu melamina (un tip de material plastic), decoruri si texturi multiple, rezistenta marita in timp.

MDF-ul – Datorita calitatii deosebite a suprafetei, placile se pot acoperi cu melamina, pot fi laminate, lacuite sau acoperite cu furnire naturale sau artificiale.

Un alt factor important este grosimea materialului, variand de la 16 mm la 32 mm, grosimea uzuala fiind de 18 mm.

Este foarte important sa nu ignorati calitatea canturilor.

D-l Alexandru Puiu a realizat pentru dvs. o clasificare

„Putini dintre noi cunoastem cu adevarat importanta cantului. Realitatea este ca dupa calitatea PAL-ului din care este confectionata mobila, cantul are cea mai mare importanta. Calitatea cantului poate decide durata de viata si aspectul mobilierului pe care il achizitionati pentru urmatorii ani.

In primul rand haideti sa trecem in revista ce este cantul. Cantul este o folie din hartie sau din plastic(mai multe detalii mai jos), care acopera marginea placii de PAL. Numai din definitie putem sa realizam importanta rezistentei cantului. Imaginati-va ca aveti o piesa de mobila superba, dar care dupa 2 ani de folosinta are marginile dezlipite, sau in cel mai rau caz, umezeala a reusit sa intre in PAL datorita protectiei slabe oferite de cant.

Cant mobila pal

Pe piata exista 3 tipuri de cant:

1.    Cantul melamina: este cea mai ieftina solutie, dar si cea mai putin rezistenta. Acest tip de cant este confectionat din hartie si se aplica cu un feon special sau cu fierul de calcat. Se cojeste repede si ofera o protectie slaba impotriva umezelii. Daca sunteti nevoiti sa folositi cantul din melamina, asigurati-va ca mobilia respectiva va fi ferita de umezeala.

Cant Melamina pal

2.    Cantul PVC: in acest caz materialul folosit este plasticul. Acest tip de cant se aplica pe marginea PAL-ului prin presare, si este fixat intr-o bordura facuta in prealabil. Nu se finiseaza. Cum materialul folosit este plasticul, cantul PVC are rezistenta mare in timp, dar este susceptibil la umezeala si aburi, care se pot infiltra in spatiul dintre cant si PAL. Este recomandat sa aplicati silicon pentru a oferi o protectie suplimentara a PAL-ului impotriva umezelii. Datorita faptului ca nu se imbina perfect la unghiurile de 90 de grade, nu este recomandat pentru corpurile de mobila care au colturi. Poate fi folosit cu succes in cazul meselor, datorita formei complet rotunde.

cant mobila PVC

3.    Cantul ABS: tot plasticul este materialul folosit si la acest tip de cant. Diferenta o face metoda de aplicare a cantului. Se aplica prin lipirea cu un adeziv special, cu ajutorul unei masini de cantuit, care preseaza cantul la temperaturi ridicate( aprox. 200 grade celsius). Dupa aplicare se finizeaza pentru ai oferi un design atragator. Acest tip de cant este cea mai scumpa, dar si cea mai viabila varianta care se gaseste pe piata. Este foarte rezistent in timp, se zgarie greu si protejeaza impotriva umezelii. Este considerat un accesoriu obligatoriu pentru mobila de bucatarie si de baie, datorita conditiilor spatiului deservit.

Cant ABS mobila

In concluzie, fiecare tip de cant(chiar si cel din melamina) are avantajele si dezavantajele lui in functie de intrebuintarea oferita de dumneavoastra corpului respectiv de mobila.”

In urmatorul post va vom descrie ce trebuie sa stiti despre MDF si despre importanta accesorilor.

 

 

Fii generos si distribuie: