Intretinerea mobilei din PAL, MDF sau sticla

dormitor tineret intretinerea mobileiIntretinerea mobilei reprezinta un lucru esential daca vrei sa ai o casa curata si placuta si daca vrei ca mobilierul tau sa reziste mai mult in timp. Fie ca este o mobila clasica sau moderna , fie ca este scumpa sau ieftina, din lemn masiv, din produse pe baza de lemn sau sticla, mobilierul trebuie pastrat in conditii bune si intretinut corect.

Stergerea prafului, indepartarea petelor, lustruirea sau ceruirea sunt cateva modalitati prin care iti poti pastra mobila stralucitoare.

Sfaturi pentru intretinerea mobilei

  • intretinerea mobilei din PAL melaminat

birou scolar intretinere mobilaMobila din PAL melaminat se intretine  in primul rand cu solutii din comert special concepute pentru acest tip de material, cum sunt cele de la Pronto, Sano sau Polish, si cu lavete moi, de preferat din bumbac, ca sa nu zgaraie mobila.

Daca mobila este doar prafuita, fara pete, ea poate fi stearsa doar cu ajutorul unui pamatuf sau poate fi intretinuta cu spray-uri antistatice. Daca ea este patata (inclusiv de cerneala si pix), se pot folosi spray-urile emoliente pentru mobila/multisuprafete.

Daca mobila este murdara, cu pete de grasime (ne referim in special pentru mobila de bucatarie) o solutie de curatat o reprezinta cea pentru geamuri, dar alegeti o solutie care sa nu contina alcool si amoniac pentru ca acestea pot distruge lustrul. Mobilierul din PAL, fiind acoperit cu o folie fina de plastic, trebuie in primul rand degresat si acest lucru poate fi realizat cu succes cu aceasta solutie pentru geamuri ce indeparteaza petele de grasime si lasa suprafata curata.

O alta solutie pentru intretinerea mobilei murdare este folosirea unei carpe moi inmuiata in detergent diluat sau intr-o solutie din apa si sapun. Atentie insa sa nu umeziti excesiv suprafetele deoarece placa de PAL se poate umfla, iar canturile se pot deslipi. Dupa curatare, suprafata se sterge cu o carpa uscata pentru a nu ramane urme.

Pentru lustruirea mobilierului din PAL apeleaza la o ceara speciala pentru lemn.

In afara substantelor chimice, pentru intretinerea mobilei din PAL, poti folosi si solutii facute in casa. Astfel, pentru scoaterea petelor, poti folosi o solutie din bicarbonat de sodiu cu apa sau din otet din vin alb cu apa (o parte otet si o parte apa), iar pentru degresarea suprafetelor poti folosi suc de lamaie.

Intretinerea mobilei din PAL nu se face cu produse ce contin alcool, substante abrazive si inalbitori sau cu produse dizolvante.

De asemenea trebuie sa fiti atenti la locul in care amplasati mobila din PAL ( in special in bucatarie) deoarece PAL-ul este sensibil la umezeala si temperatura ridicata. Daca il amplasati in apropierea unei surse de apa (chiuveta) si mobilierul se uda, stergeti imediat cu o carpa moale uscata. Daca il amplasati in apropierea unei surse de caldura (aragaz), lasati o distanta de 2-5 cm fata de aceasta.

  • intretinerea mobilei din MDF

bucatarie selena 4Mobila din MDF este mai pretentioasa in ceea ce priveste intretinerea ei decat mobila din PAL. Fii atent insa la materialele din care este fabricat mobilierul tau din MDF – de obicei structura se executa din PAL, iar fronturile din MDF. In acest caz trebuie sa folosesti solutii de curatare diferite in functie de suprafata pe care vrei s-o cureti.

Daca ai o mobila din MDF mat atunci intretinerea mobilei se poate face cu o carpa moale umezita doar in apa.

Daca ai mobilier din MDF lucios atunci poti sterge suprafetele de praf cu lavete moi, care nu zgarie, sau cu un pamatuf. Daca suprafata are urme de murdarie sau amprente, atunci poti sterge suprafetele cu solutie de curatat geamurile, alte solutii de curatare indicate pentru lemn lasand urme. In cazul in care ai mobilierul din MDF achizitionat recent, este indicat ca, timp de 15 zile de la indepartarea foliei protectoare, sa nu stergi suprafetele fronturilor lucioase. In felul acesta eviti zgarierea lor.

Daca ai o mobila din MDF furniruit atunci intretinerea mobilei se va face cu solutii de curatare indicate pentru lemn. Lustruirea MDF-ului furniruit se poate face cu o ceara speciala pentru lemn.

Nu se recomanda pentru niciun tip de MDF solutii pe baza de alcool, solventi chimici, acetona sau alte substante asemanatoare, aceste solutii ducand la deterioararea lui.

  • intretinerea mobilei din sticla

masa sticla b920Poti sterge praful de pe sticla cu o carpa moale uscata sau cu un pamatuf. Daca geamul este murdar atunci intretinerea mobilei din sticla se va face cu solutii destinate curatarii suprafetelor din sticla. In cazul in care geamul este patat (mai ales in cazul petelor de grasime), poti curata suprafata cu o solutie de detergent de vase, non-abraziva. Dupa spalare, sterge foarte bine suprafata curatata pentru a nu se usca cu urme.

  • intretinerea mobilei tapitate

coltar bucatarie mdf robertMobilierul tapitat este mai greu de ingrijit decat mobila din PAL, MDF sau din sticla. Aspiratul mobilei tapitate elimina praful si scamele depuse pe ea. Daca tapiteria este murdara sau are pete poti folosi aceleasi solutii de curatat pe care le folosesti pentru curatarea covorului.

  • intretinerea mobilei din lemn masiv

Mobilierul din lemn masiv adauga frumusete casei tale, dar trebuie sa-i acorzi mai multa atentie. Intretinerea mobilei din lemn masiv se face mai greu decat in cazul mobilierului din alte materiale. Sterge praful cat mai des pentru a nu permite acumularea lui pe suprafata acesteia. In acest scop poti folosi un pamatuf sau lavete moi.

Examineaza ce fel de mobila de lemn ai, poate fi lacuita, vopsita sau mata. Daca ai o mobila vopsita poti s-o cureti de praf cu ajutorul aspiratorului. Pe mobila lacuita poti folosi sprayuri, polish pentru mobila sau ceara. Mobila mata poate fi stearsa cu o carpa moale umezita.

Este interzisa folosirea de solutii pe baza de alcool, substante abrazive sau solventi chimici pentru intretinerea mobilei din lemn masiv.

Fii generos si distribuie: