În general, atunci când ne gândim la flori decorative, avem automat în fața ochilor imaginea florilor sau a plantelor în ghiveci. Cel mult a unui buchet de flori de sezon cumparat din piață și pus într-o vază pe masa din sufragerie. Ce-ar fi să ne imaginăm că, pentru câteva minute, putem deveni noi înșine floriști și putem realiza câteva aranjamente simple pentru decorarea apartamentului?

În primul rând, atunci când alegem florile, dar și culorile lor, trebuie să luăm în calcul locul din casă în care ne dorim să le așezăm.

Pentru o cameră mai spațioasă, de exemplu pentru living sau pentru dormitoare mari, vom opta pentru aranjament mai amplu, din flori ceva mai mari. Vom folosi o vază transparentă sau albă dacă dorim să deschidem spațiul si să îi accentuăm luminozitatea. Dacă ne dorim animarea spațiului vom folosi o vază colorată.floriO floare extrem de potrivită pentru acest tip de aranjament este hortensia, aflată acum în plin sezon. Există credința, parțial adevărată, că hortensiile sunt niște flori sensibile, care nu țin mult. Ce nu știe însă multă lume este faptul că hortensiile sunt flori extrem de iubitoare de apă și că, în condițiile unei hidratări adecvate și a unei îngrijiri atente, ele pot ține și mai mult de o săptămână. Este bine ca atunci când alegem hortensiile să ne uităm la tulpină. O tulpină mai lungă indică o floare mai proaspătă, în timp ce o tulpină mai scurtă poate aparține unei flori ceva mai vechi, care a fost tăiată pentru a fi reîmprospătată. Această regulă este valabilă la majoritatea florilor tăiate. floriDe asemenea, este bine să alegem hortensii cu petalele mai ferme, mai tari. Există hortensii cu petalele ferme și foarte cărnoase – hortensiile verzi sunt un exemplu în acest sens – și hortensii cu petalele mai fragile, care se vor ofili mai repede. Odată ce ajungem cu ele acasă, vom tăia tulpina după metoda arătată în articolul trecut (Florile – Sufletul Casei) și le vom îndepărta toate frunzele. Frunzele hortensiilor sunt foarte mari și absorb foarte multă apă. După ce curățăm frunzele, aranjăm florile în vază. Este bine ca în apă să punem și un pliculeț de hrană pentru flori tăiate și neapărat să schimbăm apa zilnic. Tot zilnic vom tăia și tijele florilor.

3La început putem pune hortensiile în vase înalte, drepte sau sub formă de amforă, plasate în living sau în spații mai largi și, pe măsură ce scurtăm tulpina lor, le putem muta în vase cilindrice mai scunde sau în boluri și le putem așeza pe măsuțe mici, pe noptiere sau pe rafturi.În cazul în care nu avem vaze clasice sau ne dorim să aranjăm florile într-un stil neconvențional, putem folosi orice vase, de la borcane, până la sticluțe sau fiole de diferite dimensiuni. Cu puțină imaginație, orice recipient se poate transforma într-o piesă decorativă.Un alt aranjament simplu, dar de efect, este cel cu flori scufundate. Avem nevoie de un vas transparent, câteva pietre decorative sau nisip, flori și apă. Pietrele sau nisipul se așează pe fundul vasului, apoi se fixează florile, astfel încât să nu plutească atunci când punem apă. Vasul se umple cu apă cât să acopere florile. Pentru un efect în plus, putem adăuga una sau mai multe lumânări plutitoare. Dacă folosim vase scunde, nu este nevoie de pietre sau nisip.

O idee creativă, dar ceva mai greu de realizat, este cea a florilor agățate. Putem folosi eprubete de sticlă, în care punem doar un fir de floare și pe care le agățăm cu ajutorul unor sârme subțiri sau a unor sfori colorate, de tavan, de lămpi sau de alte suprafețe/obiecte situate la înălțime. În lipsa eprubetelor, putem să folosim niște becuri vechi. Efectul va fi spectaculos.

ioana-marinescu

Articol realizat de Ioana Marinescu
– Flower designer la www.magia-florilor.ro

Fii generos si distribuie: