Cum sa faci o schita corecta pentru un dulap 2 usi

Citind comentariile de pe pagina de facebook „Distributie mobila” si cele de la postarea „Cum sa-ti faci mobila la comanda” de pe blog, am decis sa venim in ajutorul vostru si sa va aratam cum se calculeaza cotele de material pentru un dulap 2 usi astfel incat, atunci cand veti comanda dulapul pe baza schitei executate de voi, acesta sa iasa exact cum l-ati dorit.

Dulap 2 usi cu bara de haine

Daca doriti sa faceti o schita corecta din punct de vedere tehnic pentru un dulap 2 usi cu bara pentru umerase trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

– cotele pe care le treceti pe schita sa fie in mm.

– cotele exterioare vor fi date cu tot cu grosimi de material ( se vor da cotele totale).

– trebuie sa precizati daca cotele interioare sunt cu grosimi de material sau nu; de obicei se scad grosimile de material, ramanand cotele utile (exact spatiul pe care il vei folosi efectiv).

– adancimea dulapului trebuie sa fie de minim 520 mm, cu tot cu grosimea materialului din care sunt confectionate usile, pentru ca umerasele sa intre si hainele sa nu se sifoneze.

– in calculul cotelor interioare trebuie sa tineti cont de bazia de 80 mm aflata la baza dulapului, bazie ce inalta fundul dulapului si face ca acesta sa nu stea direct de podea.

– inaltimea dulapului se face de obicei de 2000 mm, maxim 2100mm; daca il doriti mai inalt va trebui sa faceti un corp suprapozabil separat de dulap, altfel veti da peste mai multe probleme:

 • usile, daca sunt mai lungi, se vor curba in timp
 • daca dulapul comandat va fi livrat deja montat, acesta va fi mai greu de transportat, mai ales daca exista coturi si scari
 • daca dulapul comandat va fi montat in casa, in momentul in care terminati montajul si vreti sa-l ridicati, veti avea surpriza neplacuta ca acesta sa se loveasca de tavan

– daca luati decizia de a face si un corp suprapozabil, acesta va fi fixat de capacul dulapului prin suruburi de legatura.

– latimea dulapului se face de obicei de maxim 1000mm; daca vreti ca dulapul sa fie mai lat alegeti varianta de dulap cu trei usi, altfel in timp veti avea probleme cu balamalele usilor (usile vor fi destul de grele si balamalele nu vor face fata la greutatea acestora).

– ganditi-va ce lungime vor avea hainele pe care le veti aseza pe umerase in dulap deoarece spatiul efectiv in care vor incapea ele va fi mai mic decat cota interioara a dulapului – din cota interioara se scade grosimea barei si spatiul lasat liber intre capacul dulapului si bara de umerase; de obicei se scade din cota interioara 100mm. Daca hainele nu vor fi foarte lungi (camasi, pantaloni, bluze, haine copii) puteti pune doua bare pentru umerase sau puteti sa puneti o polita.

dulap 2 usi cu baraCote dulap 2 usi cu bara pentru umerase, cu dimensiunile 800mm/2000mm/520mm, din Pal melaminat cu grosimea de 18 mm

 • cote exterioare latime 800 m, inaltime 2000 mm, adancime 520 mm
 • cota interioara inaltime utila 1884 mm
 • spatiul ramas de la bara pana la fundul dulapului 1784 mm

 

Dulap 2 usi cu bara de haine si sertar

In cazul in care vreti si un sertar la partea de jos a dulapului, toate lucrurile la care v-am facut atenti la exemplul anterior raman valabile, dar in plus trebuie sa fiti atenti la urmatoarele:

– fata sertarului are de obicei inaltimea de 250mm, iar lungimea usilor se va micsora cu aceasta cota.

– se adauga o polita interioara ce va fi capacul sertarului.

– sertarul si usile se inchid amandoua pe capacul sertarului, existand si un luft (spatiu) de 4 mm intre sertar si usi.

– interiorul sertarului va fi mai mic decat arata fata sertarului. El este conceput ca o cutie care gliseaza pe lateralele dulapului si care este mascata cu o fata de sertar. Astfel interiorul sertarului va avea o latime utila ce se obtine scazand din latimea totala a dulapului patru grosimi de material (lateralele dulapului si lateralele sertarului) si latimea glisierelor, iar adancimea utila a sertarului se obtine scazand din adancimea totala a dulapului trei grosimi de material (fata de sertar, laterale sertar), tinandu-se insa cont si de lungimea glisierelor existente momentan in comert.

dulap 2 usi cu sertarCote dulap 2 usi cu bara pentru umerase si un sertar, cu dimensiunile 800mm/2000mm/520mm, din Pal melaminat cu grosimea de 18 mm

 • cote exterioare latime 800 mm, inaltime 2000 mm, adancime 520 mm
 • cota interioara inaltime utila pentru partea de dulap 2 usi 1663 mm
 • spatiul ramas de la bara pana la capacul sertarului 1563 mm
 • latime utila sertar 726 mm
 • adancime utila sertar pentru glisiere de 450mm: 414 mm

Dulap 2 usi cu polite

dulap 2 usi cu politeIn cazul in care doriti un dulap 2 usi numai cu polite atunci la o inaltime totala de 2000 mm puteti sa puneti 3 polite, rezultand 4 spatii de depozitare, fiecare avand inaltimea utila de 457 mm.

 

Fii generos si distribuie: