birou-11Biroul este un loc in care este foarte important sa fii relaxat, sa poti fi creativ, sa poti organiza documente, oameni sau bani si sa-ti poti primi intr-un mod ospitalier colaboratorii pentru a incheia contracte.

Astfel, m-am gandit sa va vorbesc despre cum sa-ti amenajezi biroul in asa fel incat sa te inspire atat pe tine, cat si pe cei care vor intra in acest spatiu.

In primul rand, trebuie sa stii ca: Biroul te reprezinta!

birou-1Un perete cu var alb si un dulap cu sertare sau etajere este o imagine trista si, conform ultimelor studii, este neproductiva. Primul aspect de care tin cont in propunerile mele este domeniul de activitate, numarul persoanelor care impart spatiul si cat de rigurosi/inventivi putem fi in decorare.

Ca idee de lucru, un birou al unei agentii de turism va fi abordat intr-o anumita maniera, iar cel al unei firme de transport in alta. La fel si biroul unui manager din domeniul productiei alimentare va fi diferit de cel al unui contabil.

Prima regula in amenajare este functionalitatea. Daca vorbim despre birou vorbim despre spatiul de depozitare, mobilierul efectiv si circuitul oamenilor in acest spatiu.

birou-11

Printre primele lucruri pe care e bine sa le faci este sa ai planul electric bine pus la punct. Adica sa pozitionezi prizele si celelalte echipamente de la inceput pentru e evita sumedenia de fire si cabluri la vedere. Apoi creionezi conceptul. Elementul de interes poate fi mobilierul, tapetul, sau o culoare a lavabilului la care alaturam profile decorative.

De exemplu, intr-un birou al unui director de firma de transport persoane, poti face usor misterioasa amenajarea, adica iluminatul discret de sub scafe drepte din tavan. As serigrafia (procedeu de imprimare pe suprafete netede) o harta iluminata, la care adaug piese de mobilier in tonuri de gris lucios, iar peretii in culoarea ciocolatei. Recomand mocheta deoarece are un aer imperial.

birou-12

Daca acest birou are rol de intalnire cu partenerii de afaceri, este utila o zona de relaxare cu un mic bufet care sa iti permita sa ai la indemana produsele pe care le vei consuma aici. Sau renunti la bufet si angajezi o secretara!

Biroul unei agentii de turism va fi amenajat in functie de cate birouri sunt alocate spatiului si putem folosi un fototapet cu o imagine luxurianta sau un obiectiv de interes international (cu efect 3D). Sunt spectaculoase acestea, in sensul in care iti ofera perspectiva si creeaza iluzia de spatiu. Poti alege o pardoseala epoxidica (rasina bicomponenta), viu colorata, iar peretii ii poti colora cu una dintre nuantele ce se regasesc in fototapet. Prefer culorile jucause in astfel de locatii. Asociez venirea mea acolo ca si potential client cu doua perioade de relaxare din an, adica cele doua concedii, si prefer tonicitatea in astfel de spatii. Daca avem multe spatii vitrate, cum este de preferat, putem folosi corpuri de iluminat jucause.

Aceasta de mai jos este o pardoseala de sticla Peronda marca SSAB Impex, are 2 kg de sticla pe mp si este extrem de spectaculoasa.

birou-2

Biroul te reprezinta, asa cum si un scaun de birou te reprezinta. Poti spune multe despre atentia pe care o acorzi functiei pe care o detii si importanta functiei tale dupa marimea si felul in care este decorat spatiul in care petreci 8-9 ore pe zi. Mai multe despre alegerea scaunului de birou: 9 pasi in alegerea scaunului de birou.

Tot legat de functionalitate si estetica, este inchiderea cu usi a rafturilor in care se pastreaza dosare, acte, dar si alte obiecte necesare lucrului. Acestea trebuie sa fie ferite privirii.

De evitat in alegerea culorilor: rosu, mov, roz, galben si verde crud pentru ca sunt culori puternice, iar culorile iti influenteaza capacitatea de concentrare, de randament si starea de spirit. Este mult mai util sa folosesti pentru mister peretii colorati in gri silex alaturi de mobilier nuc sau chiar wenge cu linii drepte la care alaturam o draperie ivory, sau grej uni si un corp de iluminat cu o usoara forma rotunjita cromata.

birou-3

Sau alegem varul intr-o culoare ciocolata cu lapte si lasam la vedere peretele folosind doar etajere pe el, completam cu perdea fina bleu si lustra Artemide pentru tavan – pentru cine isi permite o asa minunatie. Lustra aceasta are pret de aproximativ 1.500 euro, dar spuneti voi ca nu va simtiti ca intr-o nava spatiala. La asa o valoare veti avea tendinta de a va uita doar pe tavan.

birou-4

Poti personaliza aceasta incapere cu un ghiveci de flori naturale, orhideele fiind o optiune foarte potrivita. Un odorizant de camera discret va face, alaturi de celelalte elemente, ziua ta de munca propice evenimentelor benefice.

Daca posibilitatile de decorare sunt limitate de persoane, stil sau buget, poti pastra albul pe perete, pe care poti sa il insufletesti cu rame de tablouri, fie in care sa adaugi diplome sau poate o poza cu echipa la un teambuilding la care ati participat si v-ati simtit bine.

Pozitia scaunului interlocutorului tau cand tu stai la birou iti poate aduce mai multe sau mai putine oportunitati. Cand interlocutorul tau sta cu spatele la usa de intrare in birou, se poate simti in nesiguranta, iar de fiecare data cand se va deschide usa va fi tentat sa se intoarca. Deasemenea se recomanda pozitia monitorului usor intr-o parte, pentru a nu fi nevoit sa nu vezi toata fata celui cu care stai de vorba.

Conform Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, temperatura optima trebuie sa se incadreze intre 19 – 23 grade, umiditatea intre 40 – 60 %, iar ventilarea aerului sa fie de 1,3 l/s/m2. Asta daca aveti echipamentul necesar pentru a masura toate acestea.

Biroul de acasa este si el foarte important. Statul cu laptopul in pat nu este productiv! Ca si mancatul in pat de altfel. Acorda-ti importanta potrivita si vei avea rezultatele scontate!

Va invit sa vizionati o parte dintre preferatele mele!

birou-5 birou-6 birou-7 birou-8 birou-9
Norocoasa fetita…
birou-10

Acordati o importanta marita felului in care va petreceti timpul la birou! Este o treime din viata pe care o petrecem aici si este important sa fie un timp de calitate. Prin calitate definesc functionalitea, estetica, atmofera pe care o percepeti si cu care sunteti perceputi.

Mi-a placut vorba lui Schopenhauer: ”Vointa si puterea nu ajung: omul trebuie sa stie ceea ce vrea si ce poate”.

Va doresc inspiratie in tot ceea ce faceti!

Articol realizat de: Florentina Bobocea – Expert amenajari interioare
florentina-bobocea
Site: Dea Wall Concept

Fii generos si distribuie: