amenajare-dormitor-1S-au scris atat de multe despre amenajarea unui dormitor incat preocuparea mea in momentul in care am de decorat aceasta camera este sa imi indrept atentia asupra dorintelor interlocutorului meu in asa maniera incat sa alegem ceea ce TIE ti se potriveste.

Ce am vazut des si gresit, este ca procesul de amenajare este identificat cu un proces generator de stres, nervi, dileme si disconfort. Daca la toate acestea adaugi si suma de bani pe care o investesti in decorare, mi se pare ca este foarte greu de suportat sa platesti si sa te simti chinuit 🙂

Personal, aleg din ce in ce mai des acele servicii care imi creaza si sentimentul de multumire pentru achizitie. Sa ma explic!

Sa lucram cu cazuistica. Ai ajuns la amenajat dormitorul. Perfect!

Situatia 1: Mesterul finiseaza peretii, poate sa aleaga culoarea lor si furnizorul de lavabil fiindca el stie cum se lucreaza cu acel produs cu care a mai lucrat. Iti preda lucrarea la ”curat”. Parchetul il alegi tu si el il monteaza. Acum e momentul (dupa parerea ta) sa dai comanda de mobila. Alegi pe net ce model iti este pe plac si mergi sa identifici ofertantii. Constati ca pentru modelul de pat cu tablie inalta care iti place foarte mult, prizele sunt mult prea apropiate si nu vor mai fi functionale, fiind acoperite de tablie. Dressingul ar fi putut sa aibe iluminat ambiental in partea de sus, dar nu este scos fir de alimentare. In locul in care poti sa aranjezi o comoda cu o masuta de machiaj si oglinda, ai fi putut avea deasupra locului un sistem de iluminat separat de cel din camera. Si eventual daca geamurile sunt inalte cat toata camera, sa nu poti monta galerie sau sina fiindca nu mai raman nici macar 3 centimetri cat sa poate fi deschisa usa. Si ”cea mai cea” situatie care imi sta pe suflet J este cea in care tevile de gaz sunt la vedere, victorioase pe (daca se poate) toata lungimea camerei.

Situatia 2: Alegi sa stabilesti o intalnire pentru amenajarea camerei cu un decorator despre care in prealabil ai aflat cateva informatii. Afli la intalnire ca un proiect 3D, o vizualizare a felului in care va arata camera ta in cele mai mici detalii este insotita de schite electrice, de planuri de mobilier, de coduri pentru culoarea lavabilului, de referinte pentru propunerea de tapet (sunt mii de modele) de asocierea draperiilor si a perdelelor, a corpurilor de iluminat si alte detalii cum ar fi scafe de iluminat ambiental, tavan din membrana, si asa mai departe. Sa nu mai specific cate drumuri trebuie sa faci la aceste magazine. Toate aceste detalii le vei avea dupa cateva intalniri in care tu ii spui decoratorului ce iti doresti, si functie de cat de bine functioneaza acest parteneriat, primesti personalizata o ambientare potrivita pentru tine! Tu sa fii piesa centrala, tu sa te simti bine in casa ta, nu sa obtii o casa pe care tu ai vazut-o si care pe tine nu te reprezinta.

Decoram astazi un dormitor de 10 – 12 mp. In acest dormitor vor intra un pat de 1,4  m latime, doua noptiere, un dresing mic pe peretele cu usa de obicei, si o comoda in fata patului, vis a vis de perete. Camera mica, desene mici, pe tapet, pe draperie. Alegeti culori calde, evitati desenele mari pe textura tapetului. Cu cat elementele de decor vor fi mai mari cu atat veti avea impresia ca dormitorul este mai mic.

Preferata mea, amenajarea romantica, tapetul din Rusia este delicios pur si simplu, florile par a fi pictate manual. Armonizam mobilier alb, ciocolata pe perete, plinta alba, si o draperie deschisa la culoare!Propunerile pot fi dintre cele mai diverse. Pentru dormitor matrimonial incep in prima faza alegerea stilului si a cromaticii sau a unui element pe care ti-l doresti foarte mult. De aici incepem sa compunem ”povestea”.

Tapetul este nelipsit in amenajarile cu stil. Tapetul are intotdeauna cel putin 3 solutii, si anume, elementul decorativ de interes, poate fi floral, sau cu elemente cu volute, are dungi, si o textura care este unica si cu care se combina perfect elementele decorative ale colectiei. Pentru un aer imperial combinati tonuri de ciocolatiu cu turquoise, albastru, tangerine, orange. Repetati aceasta culoare intr-un element decorativ din draperie sau alegeti perne decorative in culoarea respectiva.

Nu exista o constrangere cromatica pentru dormitor, puteti folosi albastrul deshis, griurile combinate cu piese decorative cu galben. Evit de obicei in dormitor rosul si grenaul puternic, fiindca este o culoare obositoare. Prefer tangerinul , portocaliul, tonurile de olive  atunci cand folosesc culoare.

Alege mobilierul in nuante deschise, pana la maxim stejar, sau o usoara tenta de nuc. Evita ciresul care este o esenta rosiatica si care este specific mai ales stilului clasic, in forma sa naturala.

amenajare-dormitor-2O alta propunere pentru un dormitor mic, o amenajare in care trebuie sa tii cont de inaltimea tabliei patului care nu ar trebui sa depaseasca 1 m, deoarece inalta acapareaza vizual. Draperia roz prafuit aleasa cu stil alaturi de tapetul in ton de bleu ciel.

Iti recomand sa folosesti plinta alba din poliuretan extrutat sau mfd infoliat. In camere mici, plinta ar fi bine sa aibe dimensiuni cuprinse intre 6 cm inaltime si 8 cm maxim inaltime.

amenajare-dormitor-3Daca te-ai regasit in situatia 2 prezentata, inseamna ca beneficiezi de un iluminat ambiental, realizat de un fir led, caruia i-a fost facuta alimentare in zona sinei pentru perdea si draperie.
amenajare-dormitor-4Evita sa pui in geam texturi de perdele si draperii care lucesc, adica ”iluminate” de fir de aur, sau alte interventii, fiindca atunci cand filtreaza lumina se vad ieftin.

Cateva dintre piesele mele de mobilier preferate in camere mici:

amenajare-dormitor-5Alaturi de:

amenajare-dormitor-6In dormitoarele atat de mici nu mai poate fi vorba de masti pentru calorifere, astfel ca le acoperim discret cu perdeaua.

Aleg pentru data viitoare sa decoram un dormitor provensal de 25 mp cu dresing separat.

Pana data viitoare, va doresc inspiratie in tot ceea ce faceti!

Articol scris de: Florentina Bobocea – Expert amenajari interioare
florentina-bobocea
Site: Dea Wall Concept

Fii generos si distribuie: