Cum sa alegi mobila fabricata din MDF

Daca in postul anterior am vorbit despre PAL,  astazi va voi prezenta un alt tip de material folosit in productia de mobilier si anume MDF-ul.

MDF-ul sau Medium Density  Fiber (fibra de densitate medie) este realizat din mai multe tipuri de fibre de lemn lipite in conditii de caldura si inalta presiune. Acest material a fost produs prima oara in America in anii 60’ si este varianta imbunatatita a PAL-ului.

Materialul este considerat ecologic deoarece este produs din așchii rezultate din exploatările industriale de lemn.

MDF-ul reprezinta un inlocuitor al lemnului masiv in productia de mobilier, diferenta dintre ele fiind aceea ca MDF-ul este mult mai rezistent la apa si umiditate, nu are imperfectiuni cum ar fi noduri, este ignifug, iar fata de PAL,  este un material „dens” si nu unul moale, durabilitatea lui fiind de 1.8-2 ori mai mare decat cea a PAL-ului.

De asemenea MDF-ul poate fi prelucrat in diferite moduri, putandu-se obtine o gama variata de forme si profile in relief. Devenind un standard pentru calitate,  el poate capata variatiuni de culoare si forme fara limite.

MDF-ul poate fi vopsit, infoliat, melaminat si furniruit. Incepand de la MDF infoliat termic pana la cel vopsit in camp electrostatic, vorbim de clasa dar si de pret, astfel ca mobila din MDF este putin mai scumpa decat cea confectionata din PAL, dar cu siguranta mai ieftina decat cea din lemn.

Marele avantaj al MDF-ului (cu exceptia celui melaminat) este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite, dand un aspect mult mai fin si rafinat mobilierului, practic eliminand necesitatea cantului care se aplica la palul melaminat.

MDF-ul melaminat este cel mai ieftin dintre toate tipurile, modalitatea de prelucrare este similara cu cea a PAL-ului: se taie la dimensiunile dorite si se cantuieste.

Infolierea MDF-ului se face prin aplicarea unei folii de plastic melaminat pe suprafata MDF-ului brut. Folia se aplica la o presa. Calitatea MDF-ului infoliat este data de calitatea foliei si de utilajele folosite in procesul de infoliere. Folia poate fi mata sau lucioasa, cu o gama foarte larga de culori.

Vopsirea MDF-ului se face in conditii asemanatoare vopsirii unei masini. Calitatea MDF-ului vopsit este data de tipul vopselei, de utilajele folosite si de calitatea uscarii  vopselei.  MDF-ul vopsit este mai putin lucios si mai scump decat cel infoliat. Exista atat in varianta mata, cat si in cea lucioasa.

Furniruirea MDF-ului consta in aplicarea unui furnir din lemn (de obicei din specii valoroase din punct de vedere estetic) pe placa de MDF brut, placarea facandu-se prin lipire si presare. Mobilierul realizat din MDF furniruit seamana foarte mult cu cel din lemn masiv si are avantajul unui pret mai mic.

Fiind un material mai scump, de obicei din MDF se realizeaza doar fronturile mobilierului (usile si fata sertarelor), restul executandu-se din PAL melaminat.

MDF-ul este folosit in special la mobila de bucatarie  si baie datorita rezistentei mari la conditiile de umiditate ridicata, dar se poate folosi pentru orice alta piesa de mobilier din casa, de la living pana la dormitor sau hol.

Fii generos si distribuie: