Ce sunt becurile cu LED?

Becurile LED sunt cele mai eficiente si mai durabile surse de iluminat existente pe piata. Aceste becuri folosesc cu pana la 80% mai putina energie decat becurile incandescente, dar produc aceeasi cantitate de lumina.

Scurt istoric

Electroluminescența a fost descoperită în anul 1907 de către H. J. Round, folosind un cristal de carbură de siliciu și un detector primitiv dintr-un metal semiconductor. Rusul Oleg Vladimirovich Losev a fost primul care a creat primul LED prin anii 1920. În anul 1961, Bob Biar și Gary Pittman, au descoperit că aplicând curent unui aliaj din galiu si arsen, acesta emite o radiație infraroșie.

Primul LED cu emisie în spectrul vizibil (roșu) a fost realizat în anul 1962 de către Nick Holonyak, când lucra la General Electric Company . Un fost student al acestuia, M. George Craford, a inventat primul LED de culoare galbenă și a îmbunătățit factorul de iluminare al Led-urilor roșu și roșu -portocaliu de circa zece ori în anul 1972. Primele LED-uri comercializate pe scară largă au fost folosite pentru înlocuirea indicatoarelor incandescente, întâi la echipamentele scumpe ca cele de laborator și de teste, apoi, mai târziu, la televizoare, radiouri, telefoane, calculatoare, chiar și ceasuri. Primul LED cu capacitate mare de iluminare a fost realizat de cercetătorul Shuji Nakamura în anul 1993 dintr-un aliaj de InGaN. Acesta a fost premiat în anul 2006 cu Milennium Technology Prize pentru invenția sa.

La 5 martie 2013, firma Cree a prezentat Lampa LED de uz casnic cu o eficiență de 84 Lumen/Watt, consum 9 – 9,5 Watt. Luminozitatea lămpii led este comparabilă cu cea a unui bec incandescent de 60 Watt, atingând până la 800 Lumen, fiind și variabilă ( în combinație cu un variator de tensiune).

Alb cald sau alb rece

Daca vreti sa folositi un bec cu LED in camera de zi sau pe un hol, o versiune cu lumina calda este o idee buna, pentru a crea iluzia unui spatiu primitor. In schimb lumina rece se potriveste foarte bine in bai sau in bucatarii.

Avantajele becurilor cu LED

becuri-led-2

 

Raport foarte bun lumeni / Watt – consumul redus de curent. Becul cu LED are aceeasi stralucire ca un bec incandescent de 60 wati, insa consuma doar 9 wati.
Durata de viata foarte mare – viata unui bec LED, estimata la 50.000 ore de functionare, se traduce in aproximativ aproximativ 30 de ani de utilizare zilnica tip de 6 ore.

 

Pornire instantanee – Aceste becuri se aprind instantaneu, spre deosebire de alte surse de iluminat care au nevoie uneori chiar si de un minut.

Nu sunt influentate de cicluri repetate de oprire/pornire – pornirile si opririle frecvente nu influenteaza viata LED-urilor.

Sunt rezistente la socuri, vibratii, temperaturi mici, umiditate – LED-urile sunt foarte rezistente la socuri mecanice, vibratii, temperatura si umiditate .

Nu contin materiale periculoase – Mercurul folosit in tuburile fluorescente prezinta o amenintare grava pentru sanatatea persoanelor expuse la acest mediu (poate provoca astm si alte boli respiratorii).  Un tub fluorescent defect, ce se afla intr-o camera, emana mercur in aer, ce ar putea persista pana la patru ore in atmosfera. Dar toate aceste probleme dispar prin folosirea sistemelor de iluminat cu LED.

Nu polueaza mediul – deoarece nu contin gaze toxice ( sodiu, mercur, etc) precum becul traditional, becul LED nu polueaza.

Nu emit radiatii  –  ultraviolet sau infrarosii.

LED-urile nu se incalzesc – un consum mai mic de curent se traduce intr-o cantitate mai redusa de caldura degajata.  Becurile cu incandescenta se incalzesc si au o eficienta scazuta (doar 10% din energie este convertita in lumina si 90% se pierde prin caldura), becurile LED au o eficienta mult mai ridicata (95% din energie se transforma in lumina si doar 5% se pierde prin caldura).

Tipuri de becuri LED

Cel mai des intalnit bec este becul cu soclu E27. Acestea sunt folosite cel mai des in locuintele noastre. E27 inseamna ca diametrul soclului este de 27mm, “E” – fiind prescurtarea de la Edison, cel care a inventat acest tip de soclu.

bec-led-e27-4w-lumina-calda-dlf-3040

Bec LED E27 4W Lumina Calda – 12,90 lei

bec-led-drimus-10w-lumina-rece-dl-6100

Becuri LED 10W Lumina rece – 18 lei

bec-led-12w-lumina-rece-dl-6121

Bec LED 12W Lumina rece -18,90 lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu atat de des intalnit ca soclul E27, este soclul tip E14, folosit cel mai adesea in aplice sau veioze. Diferenta intre E27 si E14 este dimensiunea soclului, E14 avand un diametru de 14mm.

becuri-led-forma-lumanare-e14-5w-lumina-calda-dl-3053

Bec LED E14 5W Lumina calda – 11 lei

bec-cu-led-6w-e14-lumina-calda-dl-3062

Bec LED 6W E14 Lumina calda – 13,90 lei

Bec Led E14 6W Lumina rece DL-6064

Bec Led E14 6W Lumina rece – 13,90 lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iluminarea LED reprezinta viitorul imediat apropiat si nu exista motive pentru a nu-ti trece tot sistemul de iluminare din casa pe LED-uri. Iti recomandam pachetele promotionale la preturi avantajoase:

set-4-becuri-led-10w-lumina-rece-dl-6100

Set 4 Becuri LED 10W Lumina rece – 65,60 lei

set-6-becuri-led-drimus-e14-6w-lumina-calda-dl-3062

Set 6 Becuri cu led 4W E14 Lumina calda – 74,50 lei

set-9-becuri-led-plus-1-gratis-drimus-5w-e14-lumina-calda-dl-3053

Set 9 Becuri LED 5w plus 1 Gratis – 99,99 lei

Fii verde! Alege becurile LED!

 

Fii generos si distribuie: