Cand a fost descoperit LED-ul?

Iluminarea LED dateaza inca din anii 1960, atunci cand LED-urile au luat locul indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul principal al acestei schimbari era dat de consumul redus si de durata de viata extrem de mare.

La inceput, LED-urile erau disponibile in culorile galben, portocaliu, infrarosu, rosu si verde. La inceputul anilor ’90 au fost concepute ledurile de culoare albastra, cyan si violet.

Led

LED-ul cu lumina alba, folosit pentru iluminarea locuintelor (sau la farurile masinilor) a fost descoperit in 1993 de Nichia Corporation. Atunci a fost creat ledul albastru care combinat cu cele verzi si rosii va produce o lumina alba (in 1995) cu ajutorul tehnicii de conversie a lungimii de una (combinarea culorilor sau Homoepitaxial ZnSe).

Principala descoperire a avut insa loc dupa 2000, atunci cand LED-ul alb a devenit suficient de eficient incat sa poata fi utilizat pentru iluminare. Atunci, primele litere luminoase si lanterne de buzunar au aparut la vanzare.

Cum functioneaza?

LED reprezinta prescurtarea de la „Light Emitting Diode” (Dioda Emitatoare de Lumina), dioda fiind o componenta electronica semiconductoare. Daca curentul trece prin dioda, aceasta emite lumina, fara pierderi de energie si fara radiatii ultraviolete daunatoare.

Becuri LED

Avantaje becuri LED

– Consum redus de energie – economisiti sute de lei la factura de curent dupa cativa ani de folosire
– Eficienta ridicata – LED-urile actuale pot produce 100 lumeni folosind doar 1 watt de curent
– Rezistenta – fata de becurile fluorescente CFL, becurile economice LED se distrug mai greu
– Durata de viata indelungata (deobicei de peste 20.000 de ore de functionare)
– Nu contin mercur – un avantaj daca le raportam la neoane
– Nu emit ultraviolete sau radiatii IR
– Sunt ecologice – nu contin materiale toxice ce ar necesita eliminarea acestora sub forma de deseuri periculoase.

De unde cumparam becuri LED?

Nu sunt foarte multe magazine in Romania care aduc becuri led de calitate. Insa, magazinul nostru online distributiemobila.ro va pune la dispozitie becuri LED cu garantie de 2 ani. Astfel, daca in cei 2 ani becul se arde (indiferent de motiv), acesta este inlocuit cu unul nou gratuit. Vezi detalii complete accesand link-ul urmator: Iluminat LED.

Fii generos si distribuie: